Stadium of Light, Sunderland

Holmes Miller was appointed by the Club as Architects for the design of their new 34,000 capacity Stadium, sited on the former Wearmouth Colliery site on the banks of the River Wear.

Sunderland is well respected for their ‘Football in the Community’ approach and has been recipients of the Littlewoods Award several times in recent years. Accordingly, a great deal of emphasis is being placed on this with an indoor sports centre, changing and cafe facilities. The Stadium is a the major component in a Leisure Park which has a multiplex cinema, a bingo centre, restaurants and sports bars, and a major Community Sports Facility.

The Stadium concept is an enclosed Bowl on a single deck with a two tier West side in which is located the Club’s playing, administration and hospitality facilities. The Bowl represents, in our opinion, the optimum in Stadium security, spectator comfort, ground circulation and atmosphere.

At ground level, a perimeter concourse accommodates the main spectator facilities. These include refreshment bars, video lounges, betting and lottery facilities, toilets, etc. and the concourse was designed to encourage spectators to utilise the Stadium over an extended pre-match and post-match period.

The initial design was capable of being extended by the introduction of further tiers giving a potential capacity of 50,000, however, with a starting capacity of 34,000, this was the largest New Build Stadium in the United Kingdom at this time.

Client

Sunderland Football Club

Location

Wearmouth, Sunderland

Completed

1996

Cost

£20m

info