Wolfson Clinical Research Institute Building, Glasgow

Prominently positioned on Gilmorehill, facing Kelvingrove Park & Museum, the Wolfson / Clinical Research Institute (CRI) Building is surrounded by the historic context of The University of Glasgow’s estate of A-listed buildings.

The new-build five-storey infill-extension to link the faculties situated within two significant existing buildings (West Medical & Biochemistry Buildings) with an imperative that the departments must remain in operation during the building works.

The project consists of new laboratories and offices, required to fit a gap site between two existing departments, one of which occupied a listed Victorian sandstone building (Grade B-listed West Medical Building, by James Millar). A live boiler-room & chimney, serving the adjacent properties, was in-situ within the gap site, the new-build extension was informed by and built over the live facility.

The design incorporates an improved circulation route linking the three departments, including disabled access and creates a new covered courtyard, easily accessible by ramps and bridges.

Client

University of Glasgow

Location

Glasgow

Completed

1998

Cost

£2.4m

Awards

Glasgow Institute of Architects (GIA ) Design Award

Procurement

Traditional

info