Cargill Community Centre, Kilmacolm

A competition-winning design for a new community centre in Kilmacolm, Renfrewshire has successfully breathed life into two previously unusable stone buildings. The internal interventions into each building have transformed them into up-to-date fully accessible facilities for community and commercial uses. The interior of the Community Centre is unrecognisable from its former use as a school building having become bright, transparent, inclusive and adaptable in its new incarnation.
The largest building is a 3 storey Community Centre with an internal atrium open to all levels. The smaller cruciform building houses the new library and a new Medical Practice. Both buildings were made fully accessible by lowering the ground floor to eliminate external obstructive ramps.
The urban realm has been transformed by the creation of a ‘village square’ which has created new public space in the village centre. This has improved the linkage between two shopping streets and has already been put to good use for Farmers’ Markets and other community activities.This project demonstrates how an imaginative and skilful intervention in an old building can, at one and the same time, respect its character and create something new, accessible and aspirational.
The significance of the project is not the architectural design but the positive and transformational impact that the development has had on the community and village life. This project was, and still is, about people.

Client

Kilmacolm New Community Centre Ltd

Location

Kilmacolm, Inverclyde

Completed

February 2011

Cost

£2.3m

Awards

Scottish Civic Trust Commendation 2012

Procurement

Traditional

info