Compass House, Dundee

Discovery Quay, was a new Business Park ‘Enterprise Zone’ environment to attract inward investment, transforming a 25 acre waterfront site close to Dundee city centre. Discovery Quay incorporated a new visitor centre, a hotel, a 67,000sq ft superstructure, a 30,000sq ft non food retail unit and 110,00sq ft of offices pre-let to the Scottish Social Services, Scottish Enterprise and Inland Revenue. Holmes Miller provided Architectural Services for the majority of the projects – including the first office building, Compass House.

Compass House was designed and built to a very tight programme, the new office building was constructed in 38 weeks from the start of piled foundations to occupancy by the Scottish Executive.

With a prime riverside location enjoying panoramic views across the Firth of Tay, the newbuild 3 storey office building provides 2787m² / 30,000ft² (GIA) of office building (shell, core and category A fit-out) with car parking on the site – creating a new headquarters for the Scottish Executive Care Commission – Specifically the Scottish Commission for the Regulation of Care & the Scottish Social Services Council. The building was specially planned and fitted out to meet their exacting requirements, including full compliance with up to date provisions for the disabled.

A centrally located service core at each level supports a mix of open and closed, naturally ventilated floor plates.

Elevations featuring a random mix of blue and green storey height panels reflect the water and rolling landscape of the River Tay and Fife shore beyond.

Client

BAM Properties

Location

Discovery Quay, Dundee

Completed

2002

Cost

£4m

info