110 St Vincent Street, Glasgow

When it was vacated as a corporate HQ the standard of accommodation and net lettable floor area of this A-listed city centre bank building, designed by James Miller, rendered it it non-viable in the commercial property market. The original configuration of floors and vertical circulation placed severe restrictions on how it could be let in its existing form and its redevelopment provided a major logistical challenge requiring extensive negotiation with the conservation bodies.
Holmes Miller’s solution retained the existing ground floor banking hall and added new floors behind the retained facades including a glazed rooftop extension, whilst opening up the basement to car parking with a rotating car hoist.
The redevelopment also doubled the lettable floor area providing Class A accommodation. These innovative ideas unlocked the project for the developer.
New lift and stair cores were inserted without damaging the banking hall and this has been transformed into an impressive entrance foyer featuring bespoke glazed conference rooms.
Innovative use of material and lighting in circulation areas and high quality finishes has given this building a position in the market which has ensured that rental values are top drawer in the city.

Client

Balfour Beatty Construction Ltd

Location

Glasgow City Centre

Completed

2007

Cost

£20m

Procurement

Traditional

info